Suszenie to znana od lat technika, która pozwala wydobyć więcej smaku z warzyw i owoców. Nie jest to nowość, kucharze używają suszonych warzyw od dawna, a suszone owoce lubi podjadać prawie każdy z nas.
Podczas powolnego procesu suszenia wyparowuje woda, a zawarte w warzywach i owocach aromaty koncentrują się. Dzięki temu produkty zyskują intensywny smak i zapach.
Suszenie bez dodatku sztucznych konserwantów i soli
Podczas procesu suszenia, uchodzi woda, ale smak pozostaje, a nawet znacznie się nasila. Otwierając pojemnik z suszonymi warzywami można poczuć ten wyjątkowo intensywny aromat. Świetnym przykładem są suszone pomidory albo grzyby, które po ususzeniu stają się prawdziwymi bombami aromatycznymi.
Tak samo jest z barwą – robi się zdecydowanie intensywniejsza. To wszystko można osiągnąć bez użycia sztucznych konserwantów i soli. Ponadto, po ugotowaniu suszone warzywa częściowo odzyskują swój kształt i konsystencję. Czego chcieć więcej?
Warzywa suszone – łatwy sposób na zdrowe gotowanie przez cały rok
Suszone warzywa stają się coraz bardziej popularne. Niektórzy zupełnie nie wyobrażają sobie gotowania bez nich. Poddane dehydratacji warzywa można spożywać przez cały rok. Zachowują swoje naturalne właściwości i bez obaw mogą zastąpić świeże produkty.
Zastosowanie suszonych warzyw w zasadzie nie zna granic. Można na nich gotować pyszne zupy i aromatyczne buliony. Niektórzy używają ich do nadziewania pierogów, a nawet gołąbków. Inni dodają do sosów, gulaszów i przyprawiania sałatek albo przygotowywania koktajli warzywnych.
Osoby ceniące zdrową kuchnię z powodzeniem mogą gotować pełnowartościowe potrawy z suszonymi warzywami. Zawierają one cenne składniki i mogą być świetną alternatywą dla sztucznych przypraw pełnych chemicznych dodatków.
Suszone warzywa – przechowywanie
Suszone warzywa znacznie ułatwiają gotowanie. Są bardzo łatwe do przechowywania i mają wszechstronne zastosowanie. Należy tylko zadbać aby były zamknięte w szczelnym opakowaniu i najlepiej bez dostępu światła.
Można je przechowywać bardzo długo. Co ciekawe, z biegiem lat ich aromat staje się coraz bardziej intensywny. Kolor suszonych warzyw może stać się trochę blady po jakimś czasie, ale nie ma to zupełnie wpływu na ich jakość, a zwłaszcza na smak.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..